Случаите на холера по света отново нарастват. Защо от тази болест

...
Случаите на холера по света отново нарастват. Защо от тази болест
Коментари Харесай

Кризата с климата причинява нарастване на заболеваемостта от холера

Случаите на холера по света още веднъж нарастват. Защо от тази болест не престават да умират десетки хиляди хора годишно - в случай, че тя се лекува толкоз елементарно, тематиката коментира .

Случаите на холера през 2022 се е удвоил спрямо миналата година, излиза наяве от отчет на Световната здравна организация (СЗО). През 2021 година организацията е открила към 223 000 инфекции с холера в света. През 2022 година те са към този момент 472 000, като болестта е открито в 44 разнообразни страни.

Според отчета на СЗО не просто са се нараснали случаите, само че и размерът на огнищата на заболяването е бил по-голям. Седем страни са отчели по над 10 000 случая на холера през 2022: Сирия, Афганистан, Камерун, Малави, Нигерия, Сомалия и Демократична република Конго.

Въпреки това случаите от 2022 са по-малко от тези през 2017 и 2019. Според СЗО обаче наклонността е те да се усилят и през 2023.

Бактерията вибрио холера замърсява водата

" Холерата в действителност може доста елементарно да се управлява ", споделя Даниел Унтервегер, микробиолог от Университета в Кил и Института по еволюционна биология Макс Планк. Бактерията вибрио холера, която предизвиква заболяването, не се предава по въздушно-капков път и не заразява хората през респираторната система, както при грипа и SARS. Бактериите вибрио холера се гълтам през устата. Това нормално става като се пие инфектирана вода.

Така бактерията влиза в човешкото тяло и постоянно остава незабелязана, тъй като инфектираният човек няма признаци. При това бактериите се отделят и могат да заразят други хора. Холерата обаче може да докара до тежка диария и даже до гибел.

В доста от случаите обаче може да не се стигне до такава степен, тъй като " холерата доста елементарно се лекува ", изяснява Унтервегер. Инфектираните хора могат да се лекуват с течност, в която има соли и захари.

Има и ваксини, които дават добра отбрана за най-малко няколко години. Въпреки това съгласно изчисленията на СЗО сред 21 000 и 143 000 души умират от холера всяка година. Превенцията и лечението на холерата са лесни единствено при подобаващи условия.

Чистата питейна вода е най-важната причина за предварителната защита на холера. Въпреки това естествените бедствия като наводненията в Либия и земетресението в Мароко унищожават водоснабдяването и покачват риска от това нечиста вода да попадне при питейната и да бъде инфектирана с бактерии, предизвикващи холера.

Войните имат същия деструктивен резултат, освен прекъсвайки достъпа на хората до чиста питейна вода, само че и трансформирайки лечението на холерата в точния момент невероятно.

Климатичната рецесия също играе роля

Климатичната рецесия също е причина за разпространяването на бактерията, изяснява микробиологът Унтервегер. " Колкото по-топли стават водите, толкоз повече се развъждат бактериите на холерата. " Това усилва и риска от инфекции.

Освен това затоплящият се климат принуждава още и още хора да се изселват от хабитатите си, прогонени от сушата или други рискови климатични явления. " Тези хора елементарно доближават до места без нужната хигиенична инфраструктура и се заразяват там ", изяснява Унтервегер. СЗО също отбелязва в отчета си, че бежанските лагери са изключително застрашени от холера.

Мерките, наложени за ограничение на пандемия от COVID-19, са съумели да лимитират и случаите на холера в последните години, демонстрират данните на СЗО, съгласно които броя на случаите от 2019 насам е относително невисок.

Унтервегер не знае по какъв начин ще се развие обстановката с холерата в идващите години. СЗО желаят да сложат завършек на тази болест до 2030 година. Но климатичната рецесия и честите рискови метеорологични феномени, които унищожават инфраструктурата и принуждават хората да бягат, са голямо предизвикателство. Според специалиста Унтервегер борбата против холерата няма да е толкоз лесна.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР